Mă bucur că sunt mai bine: de vorbă cu Simona Adam, psiholog clinician și psihoterapeut în formare - Alice Books
Alice Books Logo

Mă bucur că sunt mai bine: de vorbă cu Simona Adam, psiholog clinician și psihoterapeut în formare

Mulțumim pentru poveștile trimise în cadrul campaniei “Mă bucur că sunt mai bine”. Am descoperit, încă o dată, că temele noastre de viață se întrepătrund, se completează și că împărtășirea lor poate fi eliberatoare.

Pasul următor este firesc: ne dorim să oferim resurse care să ne ajute în procesul de vindecare. Așa că am discutat cu câțiva terapeuți despre principalele teme pe care le-am întâlnit în poveștile voastre de viață.

Astăzi stăm de vorbă cu Simona Adam, psiholog clinician și psihoterapeut în formare despre ce înseamnă un proces terapeutic, care sunt elementele pe care este bine să le luăm în calcul și cum gestionăm greșelile care apar pe parcurs.

Dacă am pornit un proces terapeutic, de orice formă ar fi el, de ce ar trebui să ținem cont? Ce facem când simțim că repetăm greșeli din trecut?

Ce întrebare cu multe fațete! Mă voi rezuma la două aspecte pe care le consider importante pentru orice proces terapeutic. 

Primul aspect la care mă gândesc este blândețea față de noi și față de ceilalți. S-ar putea să fie provocator, mai ales că procesul terapeutic duce de regulă la o înțelegere și la o schimbare a „filtrelor” prin care vedem lumea, iar în timp putem experimenta alte moduri de a simți, de a gândi și de a ne comporta. Calea de la o înțelegere cognitivă la integrare nu este nici rapidă și nici liniară. În situații stresante pot apărea momente în care ne întoarcem la modul nostru cunoscut de a fi, chiar și în stadii avansate ale terapiei. Cu blândețe, răbdare și autocompasiune putem vedea că noi, cei din trecut, am făcut cât de bine am putut cu mintea și cu cine eram atunci. 

La fel de important este specialistul alături de care pornim în această călătorie. Pe de o parte, contează mult alianța terapeutică, să fie o persoană față de care să simțim că ne putem deschide, că nu suntem judecați și că binele nostru primează. Pe de altă parte, tocmai pentru că terapeutul este un specialist și nu un prieten, iar psihologia este totuși o știință, recomand să verificăm ce studii, formări și ce drept de practică are această persoană, căci din păcate mulți se intitulează terapeuți de tot felul (cu îngeri, cu pietre etc.), fără a avea competențele necesare unui psiholog sau psihoterapeut.

Periodic, vom posta articole pe blog cu interviuri legate de anumite teme terapeutice. Dacă aveți anumite subiecte pe care ați dori să le abordăm, ne puteți trimite un mesaj privat și vom încerca să tratăm subiectul respectiv.